kaka_vasakronan-0284_gbgt-1400x933

Svensk arkitektur och formgivning

Om det är något som Skandinavien och Sverige blivit kända för är det definitivt den svenska arkitekturen och formgivningen. I Sverige hittar du till exempel den högsta skyskrapan i Skandinavien på 190 meter. Skyskrapan heter Turning Torso, finns i Malmö och designades av Santiago Calatrava. En av Sveriges största formgivare genom tiderna är Carl Malmsten, vars möbler går att hitta i Stockholms stadshus. Idag tillverkas Malmstens möbler i ett begränsat och exklusivt sortiment. De mest kända verken var fåtöljen Farmor, soffan Samsas och stolen Lilla Åland.

032wZW2wwZ5S

I den här artikeln kommer vi dela med oss av flera av de mest kända svenska byggnaderna, möblerna och inredningsdetaljerna och vilka som ligger bakom dessa fantastiska verk. Vi kommer skriva om både äldre svenska verk och nyare svenska verk. Svensk arkitektur har blivit influerad och inspirerad av utländska arkitekter, från Europa och USA. Den gustavianska stilen härstammar från neoklassicismen och Karl Johan-stilen härstammar från empir. 1920 fick Sverige sin egen stilriktiga nordiska klassicism, även kallad funktionalismen, funkis, modernismen och Swedish modern.

Svensk funktionalism

Funktionalismen inom arkitektur startade inte förrän på 30-talet i Sverige och fick sitt stora genombrott under Stockholmsutställningen 1930. Villaområdet Södra Ängby som finns i Bromma har blivit utsett till det största välbevarade funktionalistiska villaområdet i Europa. Funktionalismen kom att bli den dominanta ideologin och likt den danska funktionella traditionen, började byggnadsmaterial tillverkas från naturmaterial. Efter andra världskrigets slut spred sig den funktionalistiska byggnadsstilen i Europa och kom att symbolisera demokrati. En annan byggnadsstil var brutalismen, där Markuskyrkan i Björkhagen och Landsarkivet i Lund är värda att nämnas.

Svensk arkitektur under postmodernismen

I postmoderna Sverige, under 60- och 70-talen, blev modernismen och funktionalismen hårt kritiserad. Den postmodernistiska rörelsen präglades av eklekticism, där vissa element var klassiska. Postmodernismen innebar att utformningen var viktigt och kända karaktärer är Ralph Erskine och Gert Wingårdh. Gert Wingårdh använde nya stilar och brukade inkludera minimalistiska, ekologiska, expressionistiska, högteknologiska och neofunktionalistiska stilar. Under 80-talet började slutna kvartersstäder och kontor ovanför tågspåren byggas och de flesta svenska städer började få centralt placerade höghus. Multianläggningar kom att bli mer populära, där hotell, konferens och bostäder kunde hittas i samma anläggning.

Svensk formgivning

Svensk formgivning har alltid varit väldigt minimalistisk och stram och använder därför oftast naturmaterial för att skapa en enkelhet kring verket. Sveriges äldsta produktdesignföretag, A&E Design , grundades år 1969 av Hans Ehrich och Tom Ahlström och är mest känt för sina handikappanpassade föremål.

blog

Kända svenska formgivare är bland annat glasdesigner Simon Gate, industridesigner Sigvard Bernadotte, textildesigner Elsa Gullberg, möbeldesigner Yngve Ekström, textildesigner Astrid Sampe och många fler. Vi nämnde i inledningen vår kända möbeldesigner Carl Malmsten och här nedanför har vi delat med oss av mer information rörande denna man.

Möbeldesigner Yngve Ekström

En känd svensk formgivare är Yngve Ekström som tillsammans med sin bror Jerker under 40-talet började tillverka ESE-möbler. Företaget döptes senare om till Swedense. Trots sin talang var det först år 1956 som Ekström kom ut med sitt mest kända verk. År 1999 blev Ekströms stol Lamino utsedd av Sköna Hems läsare till århundradets möbel och 2006 tillverkades stolen i en kvarts miljon exemplar. Stolen är mest känd för sin bekvämlighet, funktion och charm och hittas idag i många svenska hem.

Därför är inredning och design viktigt

Borta är tiden då inredning och design endast var ett uttryck för att visa att man hade god smak och råd att inreda hemmet med fina, exklusiva designmöbler. Allt fler inser vikten av att ha ett hem som speglar personligheten hos den eller de som bor där. Och som är ett krypin där man kan känna sig helt säker, trygg och avkopplad. Syftet med att exempelvis anlita en inredare är att få tips och idéer på hur man kan maximera och nyttja olika utrymmen för olika behov. Samt att hitta rätt stil och känsla för det man själv önskar komma hem till varje dag.

massagestol_vsas_-1545

Ordspråket ”mitt hem är min borg” känns aktuellt nu när trenden går mot en mer personlig, naturnära och grön inredning. Naturliga material som läder och betong kan man enkelt plocka in i inredningsdetaljer som kuddfodral, krukor, ljuslyktor och liknande. Det gröna tar man lättast in med hjälp av gröna växter, gärna stora, som kan stå på golvet alternativt på fönsterbrädan, men också genom plädar, kuddar, gardiner etcetera. Att mixa fina och personliga inredningsdetaljer och material med funktionella möbler kan förvandla ditt hem till den perfekta oasen. Det spelar ingen roll hur stort eller litet ett hem är om inredningen saknar proportionalitet i förhållande till layout och behov.

Trender som är ute

Den chica industriella stilen, med minimalistiska, strikta inslag och vitt, vitt. Vitt är en trend som helt försvunnit och istället ersatts med färg och djärvare inslag. Även ombre-looken är över, vilket gäller för såväl inredning som för hår. Istället är det tropiska och blommiga mönster som får ta plats och breda ut sig i våra hem. Gärna med stora, maffiga mönster och matchande färgskala. Vissa hävdar också att kombinationen svart och vitt är på utgående. Men kanske att just den kombon kommer att hålla ändå, precis som sammet och jeans som aldrig tycks bli omodernt – bara man använder det på rätt sätt.

Trender som är inne

Som sagt – stora, maffiga, geometriska, blommiga och tropiska mönster är det som är på tapeten just nu och mjuka. Rosa toner i kombination med flamingos och färgglada tapeter kan mycket väl bli det nya svart/vita. Att rosa passar till det mesta, som grått, marinblått, grönt och guld har nog de flesta insett.

kakeltrender_varma_toner_hexagon

Men en något mer vågad och kanske något udda kombination är rosa och gult. Som är oväntat snyggt! Vågar man inte gå all in kan man ju börja med att mixa och matcha några sammetskuddar i dessa färger och köra på mer säkra kort tills man har vant sig.

Inredning och välmående

Det finns en hel del forskning som visar att en trevlig och välfungerande arbetsmiljö är ett effektivt sätt att höja produktiviteten. Det går att inreda med hälsa, prestation och välmående i åtanke, både på arbetsplatsen och i hemmet. Faktum är att design och hjärnforskning är två områden som ligger relativt nära varandra. Grunden till välmående ligger i att organisera, och som väl är finns det massor med snygga och smarta förvaringslösningar för såväl hem som kontor. Med naturliga element i form av blommor och växter får vi en direkt lugnande effekt. Många gröna växter är dessutom luftrenare, vilket i sin tur ger ökat välbefinnandet.

g1OYaKKhXJXGRlG4SPsArNQfIJQ

Möbeldesign som konst

Att inreda hemmet är lite som att måla en tavla. Med hjälp av olika komponenter kan du skapa en unik känsla i din bostad. Att investera i moderna, vackra möbler är en av grunderna för att skapa ett hem med en unik och hemtrevlig känsla. Men möblerna är inte bara till för att ge känsla till ett hem, designen agerar även som konst. Skandinavien har under de senaste decennierna varit ledande inom design och möbler. Detta är tack vare fingertoppskänslan för estetik, modernism och enkelhet. Våra möbelkonstnärer från Skandinavien vet hur man skapar en design som fungerar i hemmet samt bibehåller sin status som konstverk.

Finn-Juhl-Replica-No.45-Sofa-SwivelUK.com-38

The Museum of Fine Arts i Houston, USA visade 2013 upp en kollektion med samlad skandinavisk design. Samlingen visar bland annat möbler, glas och belysning från 1920-talet och framåt. Medverkande konstnärer var Kaj Franck, Poul Henningsen, Georg Jensen, Finn Juhl, Bruno Mathsson och Verner Panton. Deras verk har en särskiljande estetisk med betoning på högkvalitativ design och kännetecknas ofta av minimalism och rena linjer. Den skandinaviska designrörelsen kom till Nordamerika under 1950-talet och kom att representera och inspirera, med hjälp av nordiska designers, en ”skandinavisk livsstil”. Skandinavisk design har genererat framväxten av modernismen i Nordamerika och Europa och den fortsätter att forma dekorativ konst idag.

Poul Henningsen

Denna danska konstnär sades länge vara inspirerad av ljus och belysning. Därför är det inte konstigt att denna inredningsarkitekt valde att lägga sitt hjärta och sin själ i att skapa design som inte bara var estetiskt tilltalande, utan som även omfamnade ljuset. Hans samling, som döptes efter sin skapare, kom att bli legendarisk, han kan sägas vara världens första ljusarkitekt. Poul Henningsen ägnade hela sin karriär åt att undersöka betydelsen av ljus för vårt välbefinnande. Henningsen använde en serie skiktade nyanser för att både sprida ljuset och dölja glödlampan och därmed skapa en mjukare och mer diffus belysning. Hans verk säljs idag i exklusiva möbelbutiker.

Finn Juhl & Bruno Mathsson

Även Finn Juhl är en dansk inredningsarkitekt som skapat moderna klassiker inom möbelkonst. Han designade framför allt stolar och bord med enkla linjer i trä och skinn. Det centrala i dessa verk är enkelheten och den minimalism som utmärker skandinavisk design. Han var den konstnär som introducerade ”Danish Modern” till USA.

the-tenbosch-house-2

En annan möbel-minimalist är svensken Bruno Mathsson, vars idéer färgats av funktionalism och modernism, inspirerad av gammal svensk hantverkstradition. Även han har fokuserat på stolar och skapat en möbel som finns i många hem runt om i Sverige. Denna fåtölj i ek med fårskinnsdetaljer är mycket populär och har ett konstnärligt värde.

Kaj Franck & Georg Jensen

Kaj Franck är en finsk hantverkare som satte finsk design på kartan. Han kom att bli en mycket inflytelserik person inom design och tillämpad konst mellan 1940-1980. Franck var konstnärlig chef för keramikföretaget Arabia, som nu är del av Iittala-gruppen. Varje år utdelas ett designpris till Kaj Francks minne. Sist men inte minst har vi formgivaren Georg Jensen som tagit världen med storm med sina enkla, vackra silverdetaljer till hemmet. Jensen är ett tydligt exempel på hur konst och inredningsdesign smälter samman. Han började sin karriär som konstnär med att ge liv till verket ”My Father”, för att sen fortsätta med att skapa funktionella skulpturer till hemmet.

matsalen

Inredningsbloggar som alla inredningstokiga bör följa

Först och främst – vad är en blogg? Själva ordet kommer rån det engelska ordet blog, som är en förkortning av ordet weblog som kan förklaras som en digital dagbok. Men det kan vara, och är oftast, så mycket mer: journalistiskt publicerade texter, en spelsajt, ett forum för debatt och så vidare. Vissa bloggar är väldigt nischade, andra mer generella. Gemensamt är att de fyller en funktion som en slags kommunikatör mellan avsändare och mottagare, vilket innebär att det inte alltid handlar om vad man skriver om, utan hur man kommunicerar det; rörliga bilder, länktips, tävlingsmoment, proffsiga bilder och liknande lockar ofta läsare.

P1250045

Två utländska bloggar som är värda att följa är EyeSwoon och Coco Kelley. Den första drivs av New Yorktjejen Athena, som skriver om mat, underhållning, mode och livsstil. Hennes blogg har bland annat uppmärksammats i Elle Decor, Architectual Digest, Martha Stewart Food & Wine med flera kanaler. Även nästa blogg, Coco Kelley, drivs sedan 2007 av den amerikanska bloggerskan och entreprenören Cassandra LaValle, som bor i Seattle Washington i USA. Cassandra skriver om allt från party tips, dukning och inredning till resor. Mat och mode med ett urbant och sofistikerat leverne som utgångspunkt. 2014 grundade hon företaget The Emerald Studio, som är ett slags kreativt kollektiv.

Prisvinnande bloggerska

Bloggerskan Jannice Wistrand från Skåne blev av läsarna framröstad till Årets inredningsbloggare 2017 i Elle Decoration Swedish Design Awards. Jannice arbetade tidigare som civilekonom och marknadschef, bland annat inom livsmedelsbranschen och sedan tidigare bland annat studerat Designteori på högskolan och gått flera utbildningar inom området inredning, bland annat Feng Shui. Den kreativa ådran har därmed alltid funnits där och Jannice började arbeta som inredare och Feng Shui-konsult. Hon brinner för det egna skapandet och gillar särskilt funkis som inredningsstil. Jannice delar också med sig av sitt eget intresse för bakning, mat och dryck och gillar allt som ger livet lite extra krydda.

Killar som bloggar om inredning

Erik Mäki, som driver bloggen VarDagsRum, skriver och inreder efter mottot ”jag gillar det jag gillar”. Med hjälp av bland annat kristall, glas. Gröna nyanser och vitt vill Erik ta in naturen i sitt hem och i sin blogg. En annan framgångsrik och kreativ bloggare är 22-åriga smyckesdesigners Jeppe Emanuelsson, som står bakom bloggen jeppes.

petra-tungarden-metromode

Han inspirerar mycket med sin fingertoppskänsla för inredning, stil och design. En tredje blogg, som skiljer sig något från en traditionellt uppbyggd blogg, är Trendgruppen PR, ett företag som bland annat drivs av trendgurun Stefan Nilsson. Trendgruppen erbjuder olika tjänster inom PR, med specifik kompetens inom design.

En annorlunda blogg

Fantastic Frank, som är en mäklarfirma, driver bloggen Hemmafix där man kan hitta tips om pyssel. Hemmafix och framförallt DIY som är deras nisch. Företaget grundades 2010, och har kontor både i Stockholm och Berlin. Bloggen tar med följaren i en inredares vardag, ibland för fotosessionen i utlandet, ibland på TV-inspelning med design- och inredningsexperten Ernst Kirchsteiger. Bloggen innehåller mestadels hemmafixprojekt, men man får även koll på olika inredningstrender ifrån världens olika hörn. På hemsidan finns allt från objekt som är till salu i Stockholm och Berlin. En shop i vilken det går att köpa konst och annan inredning samt länk till bloggen och dess olika kategorier.

inredning-2018

Inredningstrender 2018

Överallt på internet kan du hitta olika tips på hur du kan inreda din bostad på bästa möjliga sätt för att skapa en mysig och modern känsla som är rätt i tiden. Här har vi listat tre trender i inredningsväg som kommit att bli populärt 2018 och som antagligen kommer hålla sig kvar framöver. Det centrala när det kommer till trender inom heminredning och design idag är naturkänsla. Att få fram en ekologisk och multikulturell estetik i sitt hem är ett tecken på vår samtid, där vi ständigt influeras av andra kulturer och länder, samt värnar om miljön.

inredningstrender-2018-980x515-c

Möbelkollektionen The New Fusion från designern John Lewis består av vackra, udda färger och mönster. Enligt skaparen själv är samlingen inspirerad av mönster och den känsla som vi finner i Rajasthans städer och palats. Precis som förra året är djungel och tropik stora trender. Bland annat är den så kallade Swiss Cheese-plantan (Monstera Deliciosa) en mycket populär prydnadsväxt. Flera olika nyanser av grönt blandat med rustika, mörka trämöbler dominerar i moderna hem. Tänk storskaliga bladtryck, överdimensionerade insekter, safari och exotiska fåglar. De huvudsakliga komponenterna i ett modernt, trendigt hem är djur, grönt och mönster. Med dessa tre ledord kan du göra ditt hem redo för nästa år.

Mönster

När det kommer till mönster har det länge varit aningen tabubelagt att inkorporera flera olika typer av dekor, symboler och texturer. I år har mönster åter introducerats och den här gången gäller det att överdosera! Att mixa och matcha med olika mönstermotiv är oerhört populärt, dessutom är det många som även blandar texturer. Prova att blanda småskaliga Ikat-print i tyg med större paisley-inspirerade mönster på tallrikar och porslin. Enligt dagens inredningsexperter ska du även försöka använda färger med samma intensitet. Blanda inte exempelvis pasteller med juveltoner och fördela mönster jämnt i hela rummet. Om majoriteten är på ena sidan av rummet ser hela utrymmet obalanserat ut.

Grönt

Som tidigare nämnt är det viktigt att förmedla en ekologisk, naturlig känsla i sin inredning idag. Därför är grönt årets hetaste färg och den kommer i alla olika nyanser. Den allra mest populära gröna färgen är den ljusa, men den bryts lätt av med en mörkare, murrigare nyans för att ge mer djup i rummet.

jotex-ss-18-980x515-c

Den gröna färgen har en historia att förknippas med överflöd, rikedom och välstånd. 2017 utnämndes ”Greenery” till årets färg av Pantone, denna gröna nyans symboliserar ”renlighet” och sades bli årets trendfärg. Denna kulör kommer att synas överallt, vare sig det gäller mode eller möbler som en av inredningstrenderna.

Fjärilar

Modeindustrin har stor påverkan på vad som blir populärt när det kommer till möbler och trender i hemmet. Dolce Gabbana släppte 2017 en kollektion inspirerad av stränder och exotiska mönster och experter menade att färger inspirerade av naturen skulle dominera. Bland dessa trender fanns även fjärilar, denna känsliga insekt ger en elegant, feminin och lyxig touch när den används i möbeldesign. Enligt Elle Decor är denna varelse i allt större utsträckning som ett flytande, glatt motiv i den tidigare dystrare hemdesignen. Designern Eduardo García Campos skapade 2013 en stol som kom att heta ”Fjäril” och denna skapelse kom att bli vinnaren av ‘Design Awards och Competition” samma år.