Tips för en härlig uteplats

Svenskar fullkomligt älskar den varma delen av året och njuter av att vara utomhus så mycket som möjligt. Uterum har idag blivit en viktig del av hemmet och för att till exempel få maximal glädje av en uteplats kan denna enkelt förvandlas till ett uterum. Det gör du genom att göra en inramning av uteplatsen med exempelvis en segelduk eller pergola i taket, vackra böljande gardiner och vikskärmar. Med en staketvägg eller en vacker spaljé fixar man lätt både vindskydd och insynsskydd. För att få den där riktigt härliga, trivsamma känslan behöver man ett fint golv – gärna med vackra klinkers eller med en matta.

Belysningen är en viktig del av uterummet för att skapa rätt stämning. Det finns många olika typer av lampor att välja mellan och det är fritt att mixa och matcha enligt egen stil och smak. För utelampor finns idag allt från infällda led-spots i golvet, ljusslingor och olika designlampor såsom taklampor, golvlampor och bordslampor. Tänk på att många av de nya utebelysningarna avger även värme när det blir lite kyligare. Utelämna inte de klassiska levande ljusen och dekorativa lyktorna, dessa är oslagbara för att skapa en härlig atmosfär när mörkret faller på. Ett annat tips för att verkligen förhöja stämningen är upplysta buskar och träd i trädgården, särskilt vid julen.

Vi svenskar älskar att grilla – och vad vore ett uterum utan en grill? De som har ett uterum på egen tomt, som exempelvis villa eller radhus, kan grilla när som helst under året även om det råder eldningsförbud. Det enda man behöver tänka på är vilken typ av grill som passar bäst för området man bor i samt om man vill grilla med kol eller gasolgrill. Kolgrillen är definitivt en klassiker för traditionellt grillande i trädgården men många föredrar en gasolgrill för uterummet. För att hitta prisvärdiga kvalitetsgrillar har https://bluegaz.se ett bra sortiment av både moderna klotgrillar samt gasolgrillar av god kvalitet. Med en gasolvärmare förvandlas ett uterum enkelt till ett mysigt och varmt rum när det är kallt ute. Förutom att de ger värme till ett kyligt uterum har värmaren ett trivsamt sken.

Att inreda ett uterum skiljer sig inte så mycket från att inreda ett rum inomhus. Låt inspiration och personlighet flöda fritt vid val av utemöbler. Självklart är en tilltalande färg och design viktig men också att möblerna har den funktion som önskas. Blanda gärna nytt med gammalt och tänk på att placera möblera i flera nivåer för att ge mer av en rumskänsla även om det är utomhus. Man kan gärna möblera uterummet med en bokhylla, en skänk eller sideboard och några tavlor. Valet av olika möbler kan dessutom bero på olika behov såsom ett rustikt matbord som kan förlängas när många vänner bjudits in för midsommarfirande eller en bekväm reclinerfåtölj för läsning och vila.

Filtar, plädar och kuddar har många viktiga funktioner i uterummet. De behövs för bekvämligheten och för att svepa sig med när det blir kyligt. Med dessa mjuka detaljer kan man leka fritt med färger och mönster vilket gör ett enormt upplyft för både design och mysfaktorn. Andra viktiga mjuka detaljer är dynor och mattor men tänk på att satsa på material som klarar det mesta av vad det svenska sommarvädret kan överraska med. Idag finns det ganska gott om både dynor och kuddar som är tillverkade i regntåligt material.

Möbler av kvalitet är lönsamt för din privatekonomi

Att köpa möbler kan vara en stor sak för många – inte minst ur ett ekonomiskt perspektiv. Den här artikeln förklarar varför du bör satsa på bra möbler istället för billiga, sämre inventarier.

Själva planeringen

Att planera ett möbelköp kan ta mycket tankekraft i anspråk, och först och främst bör du veta vilken typ av möbel du vill ha. Vill du sitta i en soffa, ligga i en divan eller kanske mysa uppkrupen i en fåtölj? Alla dessa typer av möbler finns i olika prisklasser och du bör därför kolla hos alla möbelhandlare i din närhet. Möbler kan inspekteras i möbelkataloger, direkt hos en återhandlare eller via internet. De flesta uppskattar att klämma på och provsitta en soffa innan de bestämmer sig för att slå till på den.

Att finansiera en möbel

Det är inte alla som har råd att köpa en möbel med hela förskottsbetalningen, och det brukar möbelhandlare vara medvetna om. Du kan till och med ansöka om ett privatlån för att kunna bekosta möbelköpet. Dyrare möbler går ofta att köpa på avbetalning, men då ska man vara medveten om att slutpriset blir högre eftersom du betalar dels uppläggningsavgift och dels ränta på varje delbetalning du åstadkommer. Man behöver inte alltid ta ett blancolån, är det en mycket dyr möbel kan man även i vissa fall ha möbeln som säkerhet för lånet. Möbler som inom en snar framtid kommer utgå ur det ordinarie sortimentet brukar ofta vara billigare än de tänkta ersättarna. Vill du göra ett kap på en möbel som du verkligen gillar kan det inte vara fel att vänta en period innan du slår till.

Varför lönar det sig att satsa på välbyggda möbler som varar länge?

Då vi lever i en tid där miljön och slit-och-släng-kulturen är hårt kritiserad så är det en stark faktor till varför du bör köpa möbler som varar länge. På så sätt slipper dessa renoveras jämt och ständigt samt rentav färdas till tippen. Med bra möbler så minskar påverkan på miljön kraftigt.

En annan faktor är att de per definition är skönare att både titta och befinna sig i eller på. Bra möbler är ofta ett resultat av fina hantverk där möbeltillverkaren lagt ner tid, engagemang och tankekraft åt att skapa en så god produkt som möjligt.

Du kan faktiskt i längden också spara in pengar genom att köpa bättre möbler än att ständigt behöva betala reparationskostnader för möbler av sämre duglighet.

Är du en person som är mån om din status i ditt umgänge kan det även premieras att du har finare möbler därhemma. Viktigt att komma ihåg är dock att du bör göra ditt val av möbler efter din magkänsla, och vad som känns rätt för dig. Om du går efter vad någon annan anser är risken överhängande att du kommer ångra dig! Det finns alltid en möjlighet att utnyttja ångerrätten, men för att få reda på de exakta villkoren bör du läsa köpavtalet och även prata med återförsäljaren. Du kan också sälja möbeln som du är missnöjd med på andrahandsmarknaden.

trädgårdsmöbler

Olika sortiment av trädgårdsmöbler

Trädgårdsmöbler i olika stil

Allas trädgårdar ser olika ut och har olika potential för att bli mysig och fin med hjälp av olika varianter av trädgårdsmöbler. En del av oss är ute efter smarta och kompakta lösningar medan andra mer är ute efter det som är mest trendigt.
Vad som dock är gemensamt för oss och K-rauta som vi inspireras av är att vår sortiment av trädgårdsmöbler är väldigt likt K-rautas sortiment av trädgårdsmöbler. Marknaden är så bred så det finns alltid något för alla att tycka om. Har man avsaknad av förråd att förvara sina trädgårdsmöbler i under vinterhalvåret kanske man mest är ute efter möbler som tål väta, vind och snö utan att bli förstörda. Då kanske konstrotting är det bästa alternativet.
folk i trädgårdsmöbler

Konstrotting möbler

Just konstrotting-möbler har ökat markant de senaste åren just på grund av att de är underhållsfria och de mest vädertåliga trädgårdsmöblerna som finns på marknaden. Även material som kompositplast har ökat då dessa också kan stå ute i alla väder utan att bli förstörda. Dessa möbler ser ut och känns dessutom som helt vanliga trämöbler genom sin utformning.Många smarta och kompakta lösningar har tillkommit och allt fler väljer dessa för att underlätta vardagen med inbyggda och smarta förvaringslösningar. Även stora och små dynlådor som också är underhållsfria är en vanlig syn i människors trädgårdar. Många av de trädgårdsmöbler som finns i konstrottingmaterial har funktionen inbyggd förvaring. Det finns olika varianter av soffor och bänkar där locket enkelt kan lyftas upp för att man ska kunna förvara eventuella dynor och kuddar eller andra tillbehör till sina utemöbler.
Det som förespråkar dessa konstrottingmöbler är också att de går att få i olika kulörer som vitt, grått, brunt och svart. Kuddar och tillbehör till dessa möbler är oftast tillverkade i vattenavvisande material men också i olika färger utefter val.

Även om dessa underhållsfria möbler är mycket tåliga är det såklart en fördel om man använder skydd över sina konstrottingmöbler för att få en betydligt längre livstid.Vanliga trämöbler i trädgårdar har funnits sedan länge och ett tag var det nästan det enda material som fanns att beskåda på folks altaner, terrasser och gräsmattor. Kanske har de minskat i antal just på grund av att de ständigt är i behov av underhållning såsom grovrengöring och behandling med träolja för att de ska må bra. Ibland kan även slipning av trämöblerna behövas innan behandling av träolja där inte enbart rengöring ger effekt. Fördelen med dessa möbler är såklart att de finns i fler utföranden än konstrotting. Dessa möbler kan man även själv slipa och måla och lacka för att få egen prägel på. På konstrottingmöbler måste man istället vara säker på vilken färg man önskar på de möblerna.Att välja möbler för sin trädgård är naturligtvis helt individuellt gällande vad som passar och vad man tänkt ha möblerna till i för syfte. Kanske önskas en mysig loungehörna eller en stilren matgrupp. Vad man än väljer bör man utgå från ändamålet för möblerna för att undvika att man ångrar sitt köp.Har man dessutom ett uterum på sin altan eller i sin trädgård gör alla trädgårdsmöbler sig oerhört bra även i dessa utrymmen. Det är det som är det härliga med just trädgårdsmöbler -att de passar likväl inomhus som utomhus! För den som vill fördjupa sig så finns det mer på K-rautas hemsida eller på Wikipedia
hylla av string

Allt om String

Den berömda Stringhyllan med sina tunna gavlar av tunna metallstänger designades av Nils och Kajsa Strinning redan år 1949. Förutom Stringhyllan har Nils Strinning designat ett flertal möbler och inredningsdetaljer. String finns i flertalet former numera och går enkelt att överskåda hos t.ex. nordiskagalleriet.se.

Det började med ett diskställ

I början av 40-talet studerade Nils Strinning på arkitekthögskola, och tog där fram ett diskställ i järntråd. Från början var det tänkt att monteras på väggen med en separat konstruktion, men en av testarna på Hemmets Forskningsinstitut, fröken Bjernald, väckte idén om att hänga stället direkt på väggen, och så blev det till sist. Diskstället Elfa var fött, och det är förmodligen minst lika känt som Stringhyllan.

Plastöverdrag banade väg

När så samarbetspartnern Arne Lydmar kläckte idén om att doppa järntråden i smält plast 1949 löstes problemen de haft tidigare med med ytbehandling av Elfa-diskstället. Tekniken som utvecklades ledde också till att Nils Strinning tog fram fler föremål i plastöverdragen järntråd för företaget Elfa. Bland produkterna kan nämnas skötbord och papperskorgar, och förstås trådbackarna som verkligen förändrade synen på garderober för alltid.

Nils Strinning skrev dock aldrig något riktigt avtal med Elfa, ett misstag som han beslöt sig för att inte upprepa när Svenska Slöjdföreningen och Bonnier Folkbibliotek utlyste sin bokhylletävling 1949. Nils hade redan tillverkat en hylla där hemma som byggde på samma grund som Elfa-produkterna. Med sin stomme av plastöverdragen järntråd i form av en stege, där lösa hyllplan kunde stickas in mellan trådarna, uppfyllde hyllan redan ett av kraven; att den skulle gå att skicka med post i platta paket.
Tillsammans med hustrun Kajsa vidareutvecklade Nils konceptet, och skickade in sitt bidrag med villkoret att om de vann skulle de förutom prissumman på 1000 kronor även ha royalty för varje sålt exemplar. Det visade sig vara ett klokt drag, för den första utdelningen Nils Strinning kunde plocka ut var på dryga 10 000 kr.

Med och utan string

Bonnier startade företaget String Design AB tillsammans med Nils Strinning, och String-hyllan fick syskon i form av sängbord, lampfötter, tidningsställ, och till och med fåtöljer och sängar. Möblerna gick dock inte hem hos kunderna – det var String-hyllan man ville ha.
En variant av String-hyllan togs fram på 1950-talet. Hyllplanen i trä fanns kvar, men istället för den typiska trådgaveln ritade Nils Strinning en gavel i perforerad metall. Den idén utvecklades i sin tur till att bli Stringplex, en hylla med gavlar i plexiglas. Gavlarna var dock dyra att tillverka och blev inte på långa vägar lika populär som String-hyllan, så man lade ner produktionen.

Svackor och uppsving

Vartefter 60-talet framskred så sjönk intresset drastiskt för den klassiska hyllan. Designen ansågs hopplöst omodern, de platta paketen började innehålla bokhyllor som ställdes på golvet istället för att skruvas fast i väggen, och en och annan String-hylla fick göra sin sista resa till soptippen. Tillverkningen lades ner under många år.
Men trender går i vågor, och på nittiotalet var det dags för String-hyllan att stiga upp till ytan igen, nu som hett eftertraktat byte på andrahandsmarknaden. Ett ödets nyck gjorde att den tidigare så föraktade Stringplex-hyllan blev extra populär.

Nils Strinning fortsatte designa fram till sin död 2006, och hann utöka String-familjen rejält. 2005 köpte företaget String Furniture rättigheterna till Nils Strinnings design, och produktionen återupptogs. Till trådgavlarna finns idag inte bara enkla hyllplan, utan även flera olika insatser med lådor och skåp, liksom hyllplan anpassade för skor och ytterkläder.
Numer finns dessutom String-hyllan i helvitt, något som med största sannolikhet inte hade kommit på fråga på femtiotalet.

inrednig

Inredningsprojekt

Så får du råd med ditt inredningsprojekt

En förändring i hemmet behöver inte kosta skjortan, men om man vill göra en större förändring i hela hemmet så kan inredningsprojektet bli en kostsam historia. Att bara byta ut gardiner, måla om i ett rum eller kanske köpa en ny byrå är sällan ett ekonomiskt problem, men hur gör man om man vill förändra hela stilen i hemmet, utan att tömma plånboken helt?

Det absolut bästa är naturligtvis om man försöker spara ihop alla pengar som man kommer att behöva, men i vissa fall kan projektet inte vänta och man är i behov av pengarna på en gång. Har man inte möjlighet att spara ihop pengarna kan man välja att finansiera sin inredning med hjälp av ett lån. Att ta ett lån kommer med mycket ansvar, även om det inte handla om många tusentals kronor. Man behöver vara införstådd med att ett lån alltid behöver betalas tillbaka inom angiven tid och att det kan förekomma en del extra avgifter.

Trots det är ett lån en mycket smart lösning för ditt inredningsprojekt. Har du lån och krediter sedan tidigare är det alltid bäst om du kan samla flera lån på en gång och i samband med att du ansöker om ett nytt. För det första så kommer du slippa betala flera belopp och räntor varje månad och dessutom ökar det din kreditvärdighet om du visar att du är intresserad av att bli av med de lån som du redan har idag, istället för att enbart samla på dig fler.

Beroende på hur höga dina tidigare lån är kan banken i fråga hjälpa dig att lösa dessa och på så sätt har du samlat alla dina lån till ett och samma belopp. Detta gör inte bara att du får chansen att påbörja din förändring i hemmet så fort som du önskar, utan gör även så att du faktiskt tjänar in en del pengar som annars hade gått förlorade på dina räntor och avgifter.pengar
Den bästa formen av lån för ett inredningsprojekt är ett privatlån, även kallat blancolån. När du ansöker om ett privatlån behöver du inte lämna någon form av säkerhet och trots det så kan lånebeloppen komma upp i riktigt höga summor. En annan fördel med privatlånet är att du inte behöver förklara för banken vad du ska använda pengarna till. Du kan med andra ord bestämma dig för att köpa möbler för hela beloppet, köpa nya tapeter eller kanske helt och hållet strunta i inredningsprojektet och åka på dina drömmars resa. Valet är ditt!

Tips! Kom ihåg att om du vill samla dina lån i samband med en låneansökan behöver du räkna in de fullständiga beloppen för de tidigare lånen. Du ska alltså ansöka om ett belopp som räcker för både inredningsprojektet och för de skulder som du vill lösa.

inredningspresent

Presenttips

Tips till dig som letar present

Det är alltid lika svårt att hitta den perfekta presenten till någon. Speciellt om personen i fråga redan har allt. Men något som är kul att både få och att ge är inredning till hemmet. Tänk dock på att det inte alltid är uppskattat, så det kan vara smart att spara kvittot och ge det i samband med att man lämnar över presenten. I följande inlägg kommer du få tips om sådant som man kan ge till en vän, pojkvän, flickvän eller någon av sina föräldrar.

Inredning till hemmet

Något som brukar vara uppskattat är små detaljer i hemmet. Det som gör dessa så enkla är att de går att placera nästan var man vill. Om de inte funkar med inredningen i köket så kanske de funkar i vardagsrummet och så vidare. Det är en trevlig liten påminnelse om dig i deras hem. Man kanske inte ska köpa stora saker om man inte är helt säker på att den man ska ge sakerna till kommer uppskatta dem. Men om man ändå vill göra det så kan man ju alltid spara kvittot. Tänk på att ge det tillsammans med presenten eftersom det inte är så många som kommer våga säga till dig att de inte blev glada och att de egentligen skulle vilja byta ut presenten till något annat. Tips på saker man kan köpa är:

  • Fina vaser
  • En tavla eller ett set med flera olika
  • Blommor som håller länge
  • Ljusstakar och små lyktor
  • Askar och fina burkar
  • Prydnadskuddar till soffan eller fåtöljen
  • Skålar i vackra färger och former
  • Samlar objekt från kända designers

Böcker kan vara både prydnad och flykt från verkligheten

böckerNågot som blivit populärt på sistone är att man ska ha ett bibliotek i sitt hem. Man börjar lite smått med att bygga ett bibliotek med de böckerna man har. Sedan kan man köpa nya eller köpa begagnade på loppisar eller på nätet. Det finns hur mycket som helst när man väl börjar leta efter detta. Skulle man ha en god vän som håller på att bygga sitt egna bibliotek kan böcker vara en smart gåva eller present. Samtidigt är böcker något som den du ger dem till kan uppskatta när de läser dem. Otroligt kul är det med gamla böcker som är fint inbundna. Man kan nästan se dem som små mästerverk.

Något mer passande till honom

Inte alla, men många män, bryr sig inte så värst mycket om just inredning och att det ska se ut som senaste numret av ett inredningsmagasin. Därför kan det vara bra om man ger något till honom som är mer anpassat för män. Du kan hitta presenter till pojkvännen på CoolStuff, där finns många unika prylar. Vissa saker är mer roliga än praktiska, men det finns såklart de som är både och.

Vin är både snyggt som prydnad och gott att dricka

Något som de flesta uppskattar är en god flaska dyrt vin. Detta är kanske något som inte alla unnar sig men som är väldigt trevligt att få. Man kan välja att ställa flaskorna som inredningsdetaljer och efter att man har druckit upp dem kan man använda dem som ljusstakar. Det här ger en känsla av italiensk och lyxig restaurang precis i hemmet.

Presenter som går hem på dop

Det man kan göra om man ska gå på dop är att man specialbeställer möbler för barnrummet. Man kan till exempel beställa en barnstol med barnets namn på och i de färgerna som man tycker är fina. Det här är en väldigt fin och uppskattad present som barnen kan ha med sig hela livet och i sin tur ge till sina barn när de får det en vacker dag. En annan sak man kan ge är ett namn-tåg. Då skriver man bokstäverna i barnets namn på vagnarna och detta är en fin prydnad i barnrummet som barnen sedan kan leka med när de blir lite äldre.

kaka_vasakronan-0284_gbgt-1400x933

Svensk arkitektur och formgivning

Om det är något som Skandinavien och Sverige blivit kända för är det definitivt den svenska arkitekturen och formgivningen. I Sverige hittar du till exempel den högsta skyskrapan i Skandinavien på 190 meter. Skyskrapan heter Turning Torso, finns i Malmö och designades av Santiago Calatrava. En av Sveriges största formgivare genom tiderna är Carl Malmsten, vars möbler går att hitta i Stockholms stadshus. Idag tillverkas Malmstens möbler i ett begränsat och exklusivt sortiment. De mest kända verken var fåtöljen Farmor, soffan Samsas och stolen Lilla Åland.

032wZW2wwZ5S

I den här artikeln kommer vi dela med oss av flera av de mest kända svenska byggnaderna, möblerna och inredningsdetaljerna och vilka som ligger bakom dessa fantastiska verk. Vi kommer skriva om både äldre svenska verk och nyare svenska verk. Svensk arkitektur har blivit influerad och inspirerad av utländska arkitekter, från Europa och USA. Den gustavianska stilen härstammar från neoklassicismen och Karl Johan-stilen härstammar från empir. 1920 fick Sverige sin egen stilriktiga nordiska klassicism, även kallad funktionalismen, funkis, modernismen och Swedish modern.

Svensk funktionalism

Funktionalismen inom arkitektur startade inte förrän på 30-talet i Sverige och fick sitt stora genombrott under Stockholmsutställningen 1930. Villaområdet Södra Ängby som finns i Bromma har blivit utsett till det största välbevarade funktionalistiska villaområdet i Europa. Funktionalismen kom att bli den dominanta ideologin och likt den danska funktionella traditionen, började byggnadsmaterial tillverkas från naturmaterial. Efter andra världskrigets slut spred sig den funktionalistiska byggnadsstilen i Europa och kom att symbolisera demokrati. En annan byggnadsstil var brutalismen, där Markuskyrkan i Björkhagen och Landsarkivet i Lund är värda att nämnas.

Svensk arkitektur under postmodernismen

I postmoderna Sverige, under 60- och 70-talen, blev modernismen och funktionalismen hårt kritiserad. Den postmodernistiska rörelsen präglades av eklekticism, där vissa element var klassiska. Postmodernismen innebar att utformningen var viktigt och kända karaktärer är Ralph Erskine och Gert Wingårdh. Gert Wingårdh använde nya stilar och brukade inkludera minimalistiska, ekologiska, expressionistiska, högteknologiska och neofunktionalistiska stilar. Under 80-talet började slutna kvartersstäder och kontor ovanför tågspåren byggas och de flesta svenska städer började få centralt placerade höghus. Multianläggningar kom att bli mer populära, där hotell, konferens och bostäder kunde hittas i samma anläggning.

Svensk formgivning

Svensk formgivning har alltid varit väldigt minimalistisk och stram och använder därför oftast naturmaterial för att skapa en enkelhet kring verket. Sveriges äldsta produktdesignföretag, A&E Design , grundades år 1969 av Hans Ehrich och Tom Ahlström och är mest känt för sina handikappanpassade föremål.

blog

Kända svenska formgivare är bland annat glasdesigner Simon Gate, industridesigner Sigvard Bernadotte, textildesigner Elsa Gullberg, möbeldesigner Yngve Ekström, textildesigner Astrid Sampe och många fler. Vi nämnde i inledningen vår kända möbeldesigner Carl Malmsten och här nedanför har vi delat med oss av mer information rörande denna man.

Möbeldesigner Yngve Ekström

En känd svensk formgivare är Yngve Ekström som tillsammans med sin bror Jerker under 40-talet började tillverka ESE-möbler. Företaget döptes senare om till Swedense. Trots sin talang var det först år 1956 som Ekström kom ut med sitt mest kända verk. År 1999 blev Ekströms stol Lamino utsedd av Sköna Hems läsare till århundradets möbel och 2006 tillverkades stolen i en kvarts miljon exemplar. Stolen är mest känd för sin bekvämlighet, funktion och charm och hittas idag i många svenska hem.

Därför är inredning och design viktigt

Borta är tiden då inredning och design endast var ett uttryck för att visa att man hade god smak och råd att inreda hemmet med fina, exklusiva designmöbler. Allt fler inser vikten av att ha ett hem som speglar personligheten hos den eller de som bor där. Och som är ett krypin där man kan känna sig helt säker, trygg och avkopplad. Syftet med att exempelvis anlita en inredare är att få tips och idéer på hur man kan maximera och nyttja olika utrymmen för olika behov. Samt att hitta rätt stil och känsla för det man själv önskar komma hem till varje dag.

massagestol_vsas_-1545

Ordspråket ”mitt hem är min borg” känns aktuellt nu när trenden går mot en mer personlig, naturnära och grön inredning. Naturliga material som läder och betong kan man enkelt plocka in i inredningsdetaljer som kuddfodral, krukor, ljuslyktor och liknande. Det gröna tar man lättast in med hjälp av gröna växter, gärna stora, som kan stå på golvet alternativt på fönsterbrädan, men också genom plädar, kuddar, gardiner etcetera. Att mixa fina och personliga inredningsdetaljer och material med funktionella möbler kan förvandla ditt hem till den perfekta oasen. Det spelar ingen roll hur stort eller litet ett hem är om inredningen saknar proportionalitet i förhållande till layout och behov.

Trender som är ute

Den chica industriella stilen, med minimalistiska, strikta inslag och vitt, vitt. Vitt är en trend som helt försvunnit och istället ersatts med färg och djärvare inslag. Även ombre-looken är över, vilket gäller för såväl inredning som för hår. Istället är det tropiska och blommiga mönster som får ta plats och breda ut sig i våra hem. Gärna med stora, maffiga mönster och matchande färgskala. Vissa hävdar också att kombinationen svart och vitt är på utgående. Men kanske att just den kombon kommer att hålla ändå, precis som sammet och jeans som aldrig tycks bli omodernt – bara man använder det på rätt sätt.

Trender som är inne

Som sagt – stora, maffiga, geometriska, blommiga och tropiska mönster är det som är på tapeten just nu och mjuka. Rosa toner i kombination med flamingos och färgglada tapeter kan mycket väl bli det nya svart/vita. Att rosa passar till det mesta, som grått, marinblått, grönt och guld har nog de flesta insett.

kakeltrender_varma_toner_hexagon

Men en något mer vågad och kanske något udda kombination är rosa och gult. Som är oväntat snyggt! Vågar man inte gå all in kan man ju börja med att mixa och matcha några sammetskuddar i dessa färger och köra på mer säkra kort tills man har vant sig.

Inredning och välmående

Det finns en hel del forskning som visar att en trevlig och välfungerande arbetsmiljö är ett effektivt sätt att höja produktiviteten. Det går att inreda med hälsa, prestation och välmående i åtanke, både på arbetsplatsen och i hemmet. Faktum är att design och hjärnforskning är två områden som ligger relativt nära varandra. Grunden till välmående ligger i att organisera, och som väl är finns det massor med snygga och smarta förvaringslösningar för såväl hem som kontor. Med naturliga element i form av blommor och växter får vi en direkt lugnande effekt. Många gröna växter är dessutom luftrenare, vilket i sin tur ger ökat välbefinnandet.

g1OYaKKhXJXGRlG4SPsArNQfIJQ

Möbeldesign som konst

Att inreda hemmet är lite som att måla en tavla. Med hjälp av olika komponenter kan du skapa en unik känsla i din bostad. Att investera i moderna, vackra möbler är en av grunderna för att skapa ett hem med en unik och hemtrevlig känsla. Men möblerna är inte bara till för att ge känsla till ett hem, designen agerar även som konst. Skandinavien har under de senaste decennierna varit ledande inom design och möbler. Detta är tack vare fingertoppskänslan för estetik, modernism och enkelhet. Våra möbelkonstnärer från Skandinavien vet hur man skapar en design som fungerar i hemmet samt bibehåller sin status som konstverk.

Finn-Juhl-Replica-No.45-Sofa-SwivelUK.com-38

The Museum of Fine Arts i Houston, USA visade 2013 upp en kollektion med samlad skandinavisk design. Samlingen visar bland annat möbler, glas och belysning från 1920-talet och framåt. Medverkande konstnärer var Kaj Franck, Poul Henningsen, Georg Jensen, Finn Juhl, Bruno Mathsson och Verner Panton. Deras verk har en särskiljande estetisk med betoning på högkvalitativ design och kännetecknas ofta av minimalism och rena linjer. Den skandinaviska designrörelsen kom till Nordamerika under 1950-talet och kom att representera och inspirera, med hjälp av nordiska designers, en ”skandinavisk livsstil”. Skandinavisk design har genererat framväxten av modernismen i Nordamerika och Europa och den fortsätter att forma dekorativ konst idag.

Poul Henningsen

Denna danska konstnär sades länge vara inspirerad av ljus och belysning. Därför är det inte konstigt att denna inredningsarkitekt valde att lägga sitt hjärta och sin själ i att skapa design som inte bara var estetiskt tilltalande, utan som även omfamnade ljuset. Hans samling, som döptes efter sin skapare, kom att bli legendarisk, han kan sägas vara världens första ljusarkitekt. Poul Henningsen ägnade hela sin karriär åt att undersöka betydelsen av ljus för vårt välbefinnande. Henningsen använde en serie skiktade nyanser för att både sprida ljuset och dölja glödlampan och därmed skapa en mjukare och mer diffus belysning. Hans verk säljs idag i exklusiva möbelbutiker.

Finn Juhl & Bruno Mathsson

Även Finn Juhl är en dansk inredningsarkitekt som skapat moderna klassiker inom möbelkonst. Han designade framför allt stolar och bord med enkla linjer i trä och skinn. Det centrala i dessa verk är enkelheten och den minimalism som utmärker skandinavisk design. Han var den konstnär som introducerade ”Danish Modern” till USA.

the-tenbosch-house-2

En annan möbel-minimalist är svensken Bruno Mathsson, vars idéer färgats av funktionalism och modernism, inspirerad av gammal svensk hantverkstradition. Även han har fokuserat på stolar och skapat en möbel som finns i många hem runt om i Sverige. Denna fåtölj i ek med fårskinnsdetaljer är mycket populär och har ett konstnärligt värde.

Kaj Franck & Georg Jensen

Kaj Franck är en finsk hantverkare som satte finsk design på kartan. Han kom att bli en mycket inflytelserik person inom design och tillämpad konst mellan 1940-1980. Franck var konstnärlig chef för keramikföretaget Arabia, som nu är del av Iittala-gruppen. Varje år utdelas ett designpris till Kaj Francks minne. Sist men inte minst har vi formgivaren Georg Jensen som tagit världen med storm med sina enkla, vackra silverdetaljer till hemmet. Jensen är ett tydligt exempel på hur konst och inredningsdesign smälter samman. Han började sin karriär som konstnär med att ge liv till verket ”My Father”, för att sen fortsätta med att skapa funktionella skulpturer till hemmet.

matsalen

Inredningsbloggar som alla inredningstokiga bör följa

Först och främst – vad är en blogg? Själva ordet kommer rån det engelska ordet blog, som är en förkortning av ordet weblog som kan förklaras som en digital dagbok. Men det kan vara, och är oftast, så mycket mer: journalistiskt publicerade texter, en spelsajt, ett forum för debatt och så vidare. Vissa bloggar är väldigt nischade, andra mer generella. Gemensamt är att de fyller en funktion som en slags kommunikatör mellan avsändare och mottagare, vilket innebär att det inte alltid handlar om vad man skriver om, utan hur man kommunicerar det; rörliga bilder, länktips, tävlingsmoment, proffsiga bilder och liknande lockar ofta läsare.

P1250045

Två utländska bloggar som är värda att följa är EyeSwoon och Coco Kelley. Den första drivs av New Yorktjejen Athena, som skriver om mat, underhållning, mode och livsstil. Hennes blogg har bland annat uppmärksammats i Elle Decor, Architectual Digest, Martha Stewart Food & Wine med flera kanaler. Även nästa blogg, Coco Kelley, drivs sedan 2007 av den amerikanska bloggerskan och entreprenören Cassandra LaValle, som bor i Seattle Washington i USA. Cassandra skriver om allt från party tips, dukning och inredning till resor. Mat och mode med ett urbant och sofistikerat leverne som utgångspunkt. 2014 grundade hon företaget The Emerald Studio, som är ett slags kreativt kollektiv.

Prisvinnande bloggerska

Bloggerskan Jannice Wistrand från Skåne blev av läsarna framröstad till Årets inredningsbloggare 2017 i Elle Decoration Swedish Design Awards. Jannice arbetade tidigare som civilekonom och marknadschef, bland annat inom livsmedelsbranschen och sedan tidigare bland annat studerat Designteori på högskolan och gått flera utbildningar inom området inredning, bland annat Feng Shui. Den kreativa ådran har därmed alltid funnits där och Jannice började arbeta som inredare och Feng Shui-konsult. Hon brinner för det egna skapandet och gillar särskilt funkis som inredningsstil. Jannice delar också med sig av sitt eget intresse för bakning, mat och dryck och gillar allt som ger livet lite extra krydda.

Killar som bloggar om inredning

Erik Mäki, som driver bloggen VarDagsRum, skriver och inreder efter mottot ”jag gillar det jag gillar”. Med hjälp av bland annat kristall, glas. Gröna nyanser och vitt vill Erik ta in naturen i sitt hem och i sin blogg. En annan framgångsrik och kreativ bloggare är 22-åriga smyckesdesigners Jeppe Emanuelsson, som står bakom bloggen jeppes.

petra-tungarden-metromode

Han inspirerar mycket med sin fingertoppskänsla för inredning, stil och design. En tredje blogg, som skiljer sig något från en traditionellt uppbyggd blogg, är Trendgruppen PR, ett företag som bland annat drivs av trendgurun Stefan Nilsson. Trendgruppen erbjuder olika tjänster inom PR, med specifik kompetens inom design.

En annorlunda blogg

Fantastic Frank, som är en mäklarfirma, driver bloggen Hemmafix där man kan hitta tips om pyssel. Hemmafix och framförallt DIY som är deras nisch. Företaget grundades 2010, och har kontor både i Stockholm och Berlin. Bloggen tar med följaren i en inredares vardag, ibland för fotosessionen i utlandet, ibland på TV-inspelning med design- och inredningsexperten Ernst Kirchsteiger. Bloggen innehåller mestadels hemmafixprojekt, men man får även koll på olika inredningstrender ifrån världens olika hörn. På hemsidan finns allt från objekt som är till salu i Stockholm och Berlin. En shop i vilken det går att köpa konst och annan inredning samt länk till bloggen och dess olika kategorier.

Handla inredning

Det finns många affärer som idag säljer inredning, både sånt som dom själva har tagit fram men också via andra aktörer. Vanliga aktörer såsom IKEA, MIO och Trademax har börjat få konkurrens. Inte minst på nätet där många aktörer tar sig fram stora som små. Det som främst skiljer beteendet på internet är att det finns bra shopar som samlar massa inredning och produkter från flertalet andra affärer. Det sparar konsumenten mycket tid eftersom man inte behöver surfa runt och kolla på flera olika sidor och man får enkelt en överblick över vad som finns inom t.ex. svarta soffor. Ett exempel på en sådan shop är inredningsshoppen som på ett fint samlar massa produkter som är förknippade med inredning och har även en smidig kategorisering. Här kan man få en överblick på över fler än 10 butikers sortiment och även sortera inom olika attribut. Det är ganska svårslaget, framförallt när man också kan få indikation på priser etcetera och jämföra så enkelt. Rekommenderar alltid att kolla på en sån här sajt innan man bestämmer sig för att handla inredning.