Möbler vid flytt

Är det dags för dig att flytta? Då finns det en del saker du bör tänka på, bland annat hur du ska göra med dina möbler. Ska du behålla alla möbler eller ska du byta ut en del eller alla? Du bör också fundera över vad du ska göra av möblerna innan du flyttar till ditt nya boende. I denna artikel kommer du att få tips på saker du bör tänka på när du ska flytta till ett nytt boende, men du kommer också att få läsa om generella saker att tänka på vid en flytt.

Behålla möblerna eller byta ut?

När du ska flytta finns det en del saker att tänka på, inte minst när det kommer till dina möbler. I ditt nya hem kanske du vill ha nya fräscha möbler? Då kan du antingen måla och renovera upp gamla möbler eller byta ut dina gamla möbler till helt nya möbler. Om du ska köpa helt nya möbler bör du tänka på att det kan kosta dig en hel del att köpa helt nya möbler, därför kan det vara ett smart alternativ att måla eller renovera dina befintliga möbler, men om du har råd kan du självklart köpa helt nya. När du ska flytta bör du tänka på att förvara möblerna på ett säkert sätt under transporten till ditt nya boende. Det är smart att plasta in möblerna eller på något sätt täcka över dem så att de inte skadas under transporten.

Att tänka på när du ska flytta

När du ska flytta finns det en del saker att tänka på utöver möblerna. Du måste bland annat flyttstäda och i vissa fall besiktiga ditt gamla boende. Sedan måste du självklart flytta alla dina möbler från ditt gamla boende till ditt nya boende, då kan det vara smart att ta hjälp vid flytten så att du slipper bära alla tunga möbler själv. Det är bra om du anlitar en flyttfirma som kan hjälpa dig med flytten så att du inte skadar din rygg när du ska bära alla tunga möbler. En flyttfirma har oftast en lastbil eller en skåpbil som de kör möblerna i. Om flyttfirman du anlitar har en lastbil eller skåpbil att transportera möblerna i kommer din flytt att gå väldigt snabbt och smidigt. När du ska flytta kan du även ta hjälp av en städfirma som kan hjälpa dig att flyttstäda. Det kan vara bra att anlita en städfirma så att städningen blir utförd på rätt sätt. Det är mycket som du ska tänka på när du ska flyttstäda och ibland kan det vara svårt att komma ihåg allt. Därför är det bra att anlita en städfirma som vet exakt vad som ska städas och hur det ska städas. När du ska anlita en flyttfirma eller en städfirma så är det bra om du ber om en offert så att du har koll på vad det kommer att kosta dig. Det har säkert kostat dig en del att köpa ett nytt boende så då är det bra om inte själva flytten blir allt för dyr.

Dags att flytta? Vi har bästa tipsen!

När du ska flytta finns det många saker som du måste tänka på. Ska du flytta helt på egen hand och sköta packning, transport och flyttstädning själv, eller ska du anlita en flyttfirma som sköter arbetet åt dig? Hur kan du packa på bästa sätt och hur säkerställer du att lägenheten eller huset som du ska flytta in i är helt tömt och redo?

Ja, frågorna är helt klart många, men vi har tagit fram de absolut bästa tipsen för att din flytt ska ske på ett så enkelt och smidigt sätt som möjligt. Vi vet att man inte kan förutse alla saker som kan komma att ske, men genom att vara väl förberedd kommer du ändå en bra bit på vägen.

Packa inte i sista stund

Har du anlitat en flyttfirma för packning kan du bortse från denna punkt. För att flytten ska gå snabbt och enkelt behöver du se till att ha hela packningen klar till flyttdagen. Det är naivt att tro att du ska hinna packa ditt hem på en vecka, speciellt eftersom det troligtvis tagit år att fylla på och bygga upp. Se därför till att du packar i god tid och börja sortera och slänga saker du inte behöver – redan när flytten är ett faktum.

Visa uppskattning till hjälpande händer

Har du bett om hjälp från vänner och familj med din flytt? Då är det viktigt att du kommer ihåg att tacka ordentligt. Många väljer att erbjuda den klassiska pizzan efter att flytten är slutförd och klar, men vill du köra ”all in” kan du till och med beställa en flyttårta i form av en flyttbil, flamingo eller flyttkartong för att skoja till det lite. Fundera på hur du kan visa uppskattning på bästa sätt och läs mer här om olika tårtalternativ.

Abonnemang, adressändring och försäkringsbolag

Inför en flytt ska du inte bara se till att ha packat rätt och ha bärhjälp eller anlita en flyttfirma. Här ska du även se till att du har alla papper i sin ordning. Till att börja med ska du se till att du adressändrar och glöm inte eftersändningen, något som kan vara väldigt avgörande. Flytta även över eventuella abonnemang och se till att du byter adress hos försäkringsbolaget och lämnar information om ditt nya boende.

Fördelar med flyttfirma

Har man flyttat själv hela sitt liv kommer man troligtvis inte att förstå varför så många väljer att anlita en flyttfirma, men sanningen är att det kommer med enorma fördelar. Med en flyttfirma kan du välja om du vill ha hjälp med hela eller delar av flytten och du kan dessutom nyttja RUT-avdraget för att få lägre kostnader. Det gör att det inte kommer att kännas lika mycket i plånboken att få den där efterlängtade hjälpen och avlastning när flytten känns som mest stressig och påfrestande. RUT-avdraget ger dig 50 % reducering på arbetskostnaden. Väljer du däremot att köpa material från flyttfirman, t.ex. om du vill ha flyttkartonger, så betalar du fullt pris på detta.

Skyltars olika utseenden

Det finns en mängd olika skyltar och läsningar att välja på då man vill förmedla information på olika fysiska platser. Förutom utseende på själva skylten är de olika material man kan välja på av betydelse. Olika skyltar har även olika utseenden beroende på vad informationen vill återspegla. En skylt för att varna om en eventuell risk ser ofta helt annorlunda ut än en skylt som informerar om exempelvis öppettider. Det är viktigt att man använder rätt sorts skylt för rätt ändamål. Idag finns alla möjligheter för att få en personligt anpassad produkt, och tittar man på skyltar hos skyltcentralen kan man samtidigt använda tjänsten för att skapa en egen skylt helt från grunden.

Material

Skyltar kan vara gjorda i de flesta material även om plast och metall är de vanligaste. Den som önskar en beständig men lättviktig skylt kan storma den i aluminium. Då blir resultatet en produkt som klarar mycket tuffa miljöer men samtidigt går lätt att montera. Detta passar alltifrån stolpmontering till uppsättning på fasad och i olika entréer. Vanliga former av aluminiumskyltar är vitmålad aluminium, borstad aluminium eller andra lackerade färger. Den som vill ha en lite mer lyxig känsla kan använda mässing, vilket ofta ger ett mycket klassiskt uttryck. Dessa passar extra bra som dörrsklytar och går att måttbeställa både med gravyr och digitalt tryck. Men den billigaste och enklaste lösningen för de flesta ändamål är nog att använda plast. Då får man mycket för pengarna och en skylt som passar även de mindre områdena, som märkning av olika installationer, reklam och allehanda information runt om i en byggnad. För den som vill ha en genomskinlig skylt finns alternativ som plexiglas, vilket ger en hållbar glasliknande känsla.

Varningsskyltar

Under den här kategorin finns en mängd olika varianter att välja mellan. En varningsskylt använder ofta starka färger som gul bakgrund med svart tydlig text. Det finns ofta standardiserade symboler som man bör använda då det gäller olika risker man önskar förebygga. Det här gäller naturligtvis trafikskyltar som använder en triangelformad skylt med röda kanter. En varningsskylt ska vara lätt att förstå och gärna inte kräva någon förklaring vad den gäller. Man gör klokt i att använda material som är väderbeständiga såsom plast eller metall. När det kommer till varningsskyltar är det extra viktigt att dessa är monterade så pass ordentligt att de inte enkelt kan tas ned utan att det är meningen. Ofta fyller de en viktig funktion och kan innebära fara om de plötsligt försvunnit. Nödutgångsskyltar och utrymningsskyltar bör alltså vara fastmonterade direkt på väggen eller på ett annat gediget vis.

Värt att tänka på

Det är bara fantasin som sätter gränser på vad för slags skyltar som går att göra. Den som själv är delaktig i produktionen kan påverka slutresultatet väldigt mycket. Val av typsnitt är ett av de större valen då det kommer till skylttillverkning. Har man ingen kunskap eller krav bör man välja ett så vanligt och läsbart typsnitt som möjligt. Det är också viktigt att man använder tillräckligt med konstraster och exempelvis inte skriver med mörk text mot mörk bakgrund.

Tips för en härlig uteplats

Svenskar fullkomligt älskar den varma delen av året och njuter av att vara utomhus så mycket som möjligt. Uterum har idag blivit en viktig del av hemmet och för att till exempel få maximal glädje av en uteplats kan denna enkelt förvandlas till ett uterum. Det gör du genom att göra en inramning av uteplatsen med exempelvis en segelduk eller pergola i taket, vackra böljande gardiner och vikskärmar. Med en staketvägg eller en vacker spaljé fixar man lätt både vindskydd och insynsskydd. För att få den där riktigt härliga, trivsamma känslan behöver man ett fint golv – gärna med vackra klinkers eller med en matta.

Belysningen är en viktig del av uterummet för att skapa rätt stämning. Det finns många olika typer av lampor att välja mellan och det är fritt att mixa och matcha enligt egen stil och smak. För utelampor finns idag allt från infällda led-spots i golvet, ljusslingor och olika designlampor såsom taklampor, golvlampor och bordslampor. Tänk på att många av de nya utebelysningarna avger även värme när det blir lite kyligare. Utelämna inte de klassiska levande ljusen och dekorativa lyktorna, dessa är oslagbara för att skapa en härlig atmosfär när mörkret faller på. Ett annat tips för att verkligen förhöja stämningen är upplysta buskar och träd i trädgården, särskilt vid julen.

Vi svenskar älskar att grilla – och vad vore ett uterum utan en grill? De som har ett uterum på egen tomt, som exempelvis villa eller radhus, kan grilla när som helst under året även om det råder eldningsförbud. Det enda man behöver tänka på är vilken typ av grill som passar bäst för området man bor i samt om man vill grilla med kol eller gasolgrill. Kolgrillen är definitivt en klassiker för traditionellt grillande i trädgården men många föredrar en gasolgrill för uterummet. För att hitta prisvärdiga kvalitetsgrillar har https://bluegaz.se ett bra sortiment av både moderna klotgrillar samt gasolgrillar av god kvalitet. Med en gasolvärmare förvandlas ett uterum enkelt till ett mysigt och varmt rum när det är kallt ute. Förutom att de ger värme till ett kyligt uterum har värmaren ett trivsamt sken.

Att inreda ett uterum skiljer sig inte så mycket från att inreda ett rum inomhus. Låt inspiration och personlighet flöda fritt vid val av utemöbler. Självklart är en tilltalande färg och design viktig men också att möblerna har den funktion som önskas. Blanda gärna nytt med gammalt och tänk på att placera möblera i flera nivåer för att ge mer av en rumskänsla även om det är utomhus. Man kan gärna möblera uterummet med en bokhylla, en skänk eller sideboard och några tavlor. Valet av olika möbler kan dessutom bero på olika behov såsom ett rustikt matbord som kan förlängas när många vänner bjudits in för midsommarfirande eller en bekväm reclinerfåtölj för läsning och vila.

Filtar, plädar och kuddar har många viktiga funktioner i uterummet. De behövs för bekvämligheten och för att svepa sig med när det blir kyligt. Med dessa mjuka detaljer kan man leka fritt med färger och mönster vilket gör ett enormt upplyft för både design och mysfaktorn. Andra viktiga mjuka detaljer är dynor och mattor men tänk på att satsa på material som klarar det mesta av vad det svenska sommarvädret kan överraska med. Idag finns det ganska gott om både dynor och kuddar som är tillverkade i regntåligt material.

Möbler av kvalitet är lönsamt för din privatekonomi

Att köpa möbler kan vara en stor sak för många – inte minst ur ett ekonomiskt perspektiv. Den här artikeln förklarar varför du bör satsa på bra möbler istället för billiga, sämre inventarier.

Själva planeringen

Att planera ett möbelköp kan ta mycket tankekraft i anspråk, och först och främst bör du veta vilken typ av möbel du vill ha. Vill du sitta i en soffa, ligga i en divan eller kanske mysa uppkrupen i en fåtölj? Alla dessa typer av möbler finns i olika prisklasser och du bör därför kolla hos alla möbelhandlare i din närhet. Möbler kan inspekteras i möbelkataloger, direkt hos en återhandlare eller via internet. De flesta uppskattar att klämma på och provsitta en soffa innan de bestämmer sig för att slå till på den.

Att finansiera en möbel

Det är inte alla som har råd att köpa en möbel med hela förskottsbetalningen, och det brukar möbelhandlare vara medvetna om. Du kan till och med ansöka om ett privatlån för att kunna bekosta möbelköpet. Dyrare möbler går ofta att köpa på avbetalning, men då ska man vara medveten om att slutpriset blir högre eftersom du betalar dels uppläggningsavgift och dels ränta på varje delbetalning du åstadkommer. Man behöver inte alltid ta ett blancolån, är det en mycket dyr möbel kan man även i vissa fall ha möbeln som säkerhet för lånet. Möbler som inom en snar framtid kommer utgå ur det ordinarie sortimentet brukar ofta vara billigare än de tänkta ersättarna. Vill du göra ett kap på en möbel som du verkligen gillar kan det inte vara fel att vänta en period innan du slår till.

Varför lönar det sig att satsa på välbyggda möbler som varar länge?

Då vi lever i en tid där miljön och slit-och-släng-kulturen är hårt kritiserad så är det en stark faktor till varför du bör köpa möbler som varar länge. På så sätt slipper dessa renoveras jämt och ständigt samt rentav färdas till tippen. Med bra möbler så minskar påverkan på miljön kraftigt.

En annan faktor är att de per definition är skönare att både titta och befinna sig i eller på. Bra möbler är ofta ett resultat av fina hantverk där möbeltillverkaren lagt ner tid, engagemang och tankekraft åt att skapa en så god produkt som möjligt.

Du kan faktiskt i längden också spara in pengar genom att köpa bättre möbler än att ständigt behöva betala reparationskostnader för möbler av sämre duglighet.

Är du en person som är mån om din status i ditt umgänge kan det även premieras att du har finare möbler därhemma. Viktigt att komma ihåg är dock att du bör göra ditt val av möbler efter din magkänsla, och vad som känns rätt för dig. Om du går efter vad någon annan anser är risken överhängande att du kommer ångra dig! Det finns alltid en möjlighet att utnyttja ångerrätten, men för att få reda på de exakta villkoren bör du läsa köpavtalet och även prata med återförsäljaren. Du kan också sälja möbeln som du är missnöjd med på andrahandsmarknaden.

trädgårdsmöbler

Olika sortiment av trädgårdsmöbler

Trädgårdsmöbler i olika stil

Allas trädgårdar ser olika ut och har olika potential för att bli mysig och fin med hjälp av olika varianter av trädgårdsmöbler. En del av oss är ute efter smarta och kompakta lösningar medan andra mer är ute efter det som är mest trendigt.
Vad som dock är gemensamt för oss och K-rauta som vi inspireras av är att vår sortiment av trädgårdsmöbler är väldigt likt K-rautas sortiment av trädgårdsmöbler. Marknaden är så bred så det finns alltid något för alla att tycka om. Har man avsaknad av förråd att förvara sina trädgårdsmöbler i under vinterhalvåret kanske man mest är ute efter möbler som tål väta, vind och snö utan att bli förstörda. Då kanske konstrotting är det bästa alternativet.
folk i trädgårdsmöbler

Konstrotting möbler

Just konstrotting-möbler har ökat markant de senaste åren just på grund av att de är underhållsfria och de mest vädertåliga trädgårdsmöblerna som finns på marknaden. Även material som kompositplast har ökat då dessa också kan stå ute i alla väder utan att bli förstörda. Dessa möbler ser ut och känns dessutom som helt vanliga trämöbler genom sin utformning.Många smarta och kompakta lösningar har tillkommit och allt fler väljer dessa för att underlätta vardagen med inbyggda och smarta förvaringslösningar. Även stora och små dynlådor som också är underhållsfria är en vanlig syn i människors trädgårdar. Många av de trädgårdsmöbler som finns i konstrottingmaterial har funktionen inbyggd förvaring. Det finns olika varianter av soffor och bänkar där locket enkelt kan lyftas upp för att man ska kunna förvara eventuella dynor och kuddar eller andra tillbehör till sina utemöbler.
Det som förespråkar dessa konstrottingmöbler är också att de går att få i olika kulörer som vitt, grått, brunt och svart. Kuddar och tillbehör till dessa möbler är oftast tillverkade i vattenavvisande material men också i olika färger utefter val.

Även om dessa underhållsfria möbler är mycket tåliga är det såklart en fördel om man använder skydd över sina konstrottingmöbler för att få en betydligt längre livstid.Vanliga trämöbler i trädgårdar har funnits sedan länge och ett tag var det nästan det enda material som fanns att beskåda på folks altaner, terrasser och gräsmattor. Kanske har de minskat i antal just på grund av att de ständigt är i behov av underhållning såsom grovrengöring och behandling med träolja för att de ska må bra. Ibland kan även slipning av trämöblerna behövas innan behandling av träolja där inte enbart rengöring ger effekt. Fördelen med dessa möbler är såklart att de finns i fler utföranden än konstrotting. Dessa möbler kan man även själv slipa och måla och lacka för att få egen prägel på. På konstrottingmöbler måste man istället vara säker på vilken färg man önskar på de möblerna.Att välja möbler för sin trädgård är naturligtvis helt individuellt gällande vad som passar och vad man tänkt ha möblerna till i för syfte. Kanske önskas en mysig loungehörna eller en stilren matgrupp. Vad man än väljer bör man utgå från ändamålet för möblerna för att undvika att man ångrar sitt köp.Har man dessutom ett uterum på sin altan eller i sin trädgård gör alla trädgårdsmöbler sig oerhört bra även i dessa utrymmen. Det är det som är det härliga med just trädgårdsmöbler -att de passar likväl inomhus som utomhus! För den som vill fördjupa sig så finns det mer på K-rautas hemsida eller på Wikipedia
hylla av string

Allt om String

Den berömda Stringhyllan med sina tunna gavlar av tunna metallstänger designades av Nils och Kajsa Strinning redan år 1949. Förutom Stringhyllan har Nils Strinning designat ett flertal möbler och inredningsdetaljer. String finns i flertalet former numera och går enkelt att överskåda hos t.ex. nordiskagalleriet.se.

Det började med ett diskställ

I början av 40-talet studerade Nils Strinning på arkitekthögskola, och tog där fram ett diskställ i järntråd. Från början var det tänkt att monteras på väggen med en separat konstruktion, men en av testarna på Hemmets Forskningsinstitut, fröken Bjernald, väckte idén om att hänga stället direkt på väggen, och så blev det till sist. Diskstället Elfa var fött, och det är förmodligen minst lika känt som Stringhyllan.

Plastöverdrag banade väg

När så samarbetspartnern Arne Lydmar kläckte idén om att doppa järntråden i smält plast 1949 löstes problemen de haft tidigare med med ytbehandling av Elfa-diskstället. Tekniken som utvecklades ledde också till att Nils Strinning tog fram fler föremål i plastöverdragen järntråd för företaget Elfa. Bland produkterna kan nämnas skötbord och papperskorgar, och förstås trådbackarna som verkligen förändrade synen på garderober för alltid.

Nils Strinning skrev dock aldrig något riktigt avtal med Elfa, ett misstag som han beslöt sig för att inte upprepa när Svenska Slöjdföreningen och Bonnier Folkbibliotek utlyste sin bokhylletävling 1949. Nils hade redan tillverkat en hylla där hemma som byggde på samma grund som Elfa-produkterna. Med sin stomme av plastöverdragen järntråd i form av en stege, där lösa hyllplan kunde stickas in mellan trådarna, uppfyllde hyllan redan ett av kraven; att den skulle gå att skicka med post i platta paket.
Tillsammans med hustrun Kajsa vidareutvecklade Nils konceptet, och skickade in sitt bidrag med villkoret att om de vann skulle de förutom prissumman på 1000 kronor även ha royalty för varje sålt exemplar. Det visade sig vara ett klokt drag, för den första utdelningen Nils Strinning kunde plocka ut var på dryga 10 000 kr.

Med och utan string

Bonnier startade företaget String Design AB tillsammans med Nils Strinning, och String-hyllan fick syskon i form av sängbord, lampfötter, tidningsställ, och till och med fåtöljer och sängar. Möblerna gick dock inte hem hos kunderna – det var String-hyllan man ville ha.
En variant av String-hyllan togs fram på 1950-talet. Hyllplanen i trä fanns kvar, men istället för den typiska trådgaveln ritade Nils Strinning en gavel i perforerad metall. Den idén utvecklades i sin tur till att bli Stringplex, en hylla med gavlar i plexiglas. Gavlarna var dock dyra att tillverka och blev inte på långa vägar lika populär som String-hyllan, så man lade ner produktionen.

Svackor och uppsving

Vartefter 60-talet framskred så sjönk intresset drastiskt för den klassiska hyllan. Designen ansågs hopplöst omodern, de platta paketen började innehålla bokhyllor som ställdes på golvet istället för att skruvas fast i väggen, och en och annan String-hylla fick göra sin sista resa till soptippen. Tillverkningen lades ner under många år.
Men trender går i vågor, och på nittiotalet var det dags för String-hyllan att stiga upp till ytan igen, nu som hett eftertraktat byte på andrahandsmarknaden. Ett ödets nyck gjorde att den tidigare så föraktade Stringplex-hyllan blev extra populär.

Nils Strinning fortsatte designa fram till sin död 2006, och hann utöka String-familjen rejält. 2005 köpte företaget String Furniture rättigheterna till Nils Strinnings design, och produktionen återupptogs. Till trådgavlarna finns idag inte bara enkla hyllplan, utan även flera olika insatser med lådor och skåp, liksom hyllplan anpassade för skor och ytterkläder.
Numer finns dessutom String-hyllan i helvitt, något som med största sannolikhet inte hade kommit på fråga på femtiotalet.

inrednig

Inredningsprojekt

Så får du råd med ditt inredningsprojekt

En förändring i hemmet behöver inte kosta skjortan, men om man vill göra en större förändring i hela hemmet så kan inredningsprojektet bli en kostsam historia. Att bara byta ut gardiner, måla om i ett rum eller kanske köpa en ny byrå är sällan ett ekonomiskt problem, men hur gör man om man vill förändra hela stilen i hemmet, utan att tömma plånboken helt?

Det absolut bästa är naturligtvis om man försöker spara ihop alla pengar som man kommer att behöva, men i vissa fall kan projektet inte vänta och man är i behov av pengarna på en gång. Har man inte möjlighet att spara ihop pengarna kan man välja att finansiera sin inredning med hjälp av ett lån. Att ta ett lån kommer med mycket ansvar, även om det inte handla om många tusentals kronor. Man behöver vara införstådd med att ett lån alltid behöver betalas tillbaka inom angiven tid och att det kan förekomma en del extra avgifter.

Trots det är ett lån en mycket smart lösning för ditt inredningsprojekt. Har du lån och krediter sedan tidigare är det alltid bäst om du kan samla flera lån på en gång och i samband med att du ansöker om ett nytt. För det första så kommer du slippa betala flera belopp och räntor varje månad och dessutom ökar det din kreditvärdighet om du visar att du är intresserad av att bli av med de lån som du redan har idag, istället för att enbart samla på dig fler.

Beroende på hur höga dina tidigare lån är kan banken i fråga hjälpa dig att lösa dessa och på så sätt har du samlat alla dina lån till ett och samma belopp. Detta gör inte bara att du får chansen att påbörja din förändring i hemmet så fort som du önskar, utan gör även så att du faktiskt tjänar in en del pengar som annars hade gått förlorade på dina räntor och avgifter.pengar
Den bästa formen av lån för ett inredningsprojekt är ett privatlån, även kallat blancolån. När du ansöker om ett privatlån behöver du inte lämna någon form av säkerhet och trots det så kan lånebeloppen komma upp i riktigt höga summor. En annan fördel med privatlånet är att du inte behöver förklara för banken vad du ska använda pengarna till. Du kan med andra ord bestämma dig för att köpa möbler för hela beloppet, köpa nya tapeter eller kanske helt och hållet strunta i inredningsprojektet och åka på dina drömmars resa. Valet är ditt!

Tips! Kom ihåg att om du vill samla dina lån i samband med en låneansökan behöver du räkna in de fullständiga beloppen för de tidigare lånen. Du ska alltså ansöka om ett belopp som räcker för både inredningsprojektet och för de skulder som du vill lösa.

inredningspresent

Presenttips

Tips till dig som letar present

Det är alltid lika svårt att hitta den perfekta presenten till någon. Speciellt om personen i fråga redan har allt. Men något som är kul att både få och att ge är inredning till hemmet. Tänk dock på att det inte alltid är uppskattat, så det kan vara smart att spara kvittot och ge det i samband med att man lämnar över presenten. I följande inlägg kommer du få tips om sådant som man kan ge till en vän, pojkvän, flickvän eller någon av sina föräldrar.

Inredning till hemmet

Något som brukar vara uppskattat är små detaljer i hemmet. Det som gör dessa så enkla är att de går att placera nästan var man vill. Om de inte funkar med inredningen i köket så kanske de funkar i vardagsrummet och så vidare. Det är en trevlig liten påminnelse om dig i deras hem. Man kanske inte ska köpa stora saker om man inte är helt säker på att den man ska ge sakerna till kommer uppskatta dem. Men om man ändå vill göra det så kan man ju alltid spara kvittot. Tänk på att ge det tillsammans med presenten eftersom det inte är så många som kommer våga säga till dig att de inte blev glada och att de egentligen skulle vilja byta ut presenten till något annat. Tips på saker man kan köpa är:

  • Fina vaser
  • En tavla eller ett set med flera olika
  • Blommor som håller länge
  • Ljusstakar och små lyktor
  • Askar och fina burkar
  • Prydnadskuddar till soffan eller fåtöljen
  • Skålar i vackra färger och former
  • Samlar objekt från kända designers

Böcker kan vara både prydnad och flykt från verkligheten

böckerNågot som blivit populärt på sistone är att man ska ha ett bibliotek i sitt hem. Man börjar lite smått med att bygga ett bibliotek med de böckerna man har. Sedan kan man köpa nya eller köpa begagnade på loppisar eller på nätet. Det finns hur mycket som helst när man väl börjar leta efter detta. Skulle man ha en god vän som håller på att bygga sitt egna bibliotek kan böcker vara en smart gåva eller present. Samtidigt är böcker något som den du ger dem till kan uppskatta när de läser dem. Otroligt kul är det med gamla böcker som är fint inbundna. Man kan nästan se dem som små mästerverk.

Något mer passande till honom

Inte alla, men många män, bryr sig inte så värst mycket om just inredning och att det ska se ut som senaste numret av ett inredningsmagasin. Därför kan det vara bra om man ger något till honom som är mer anpassat för män. Du kan hitta presenter till pojkvännen på CoolStuff, där finns många unika prylar. Vissa saker är mer roliga än praktiska, men det finns såklart de som är både och.

Vin är både snyggt som prydnad och gott att dricka

Något som de flesta uppskattar är en god flaska dyrt vin. Detta är kanske något som inte alla unnar sig men som är väldigt trevligt att få. Man kan välja att ställa flaskorna som inredningsdetaljer och efter att man har druckit upp dem kan man använda dem som ljusstakar. Det här ger en känsla av italiensk och lyxig restaurang precis i hemmet.

Presenter som går hem på dop

Det man kan göra om man ska gå på dop är att man specialbeställer möbler för barnrummet. Man kan till exempel beställa en barnstol med barnets namn på och i de färgerna som man tycker är fina. Det här är en väldigt fin och uppskattad present som barnen kan ha med sig hela livet och i sin tur ge till sina barn när de får det en vacker dag. En annan sak man kan ge är ett namn-tåg. Då skriver man bokstäverna i barnets namn på vagnarna och detta är en fin prydnad i barnrummet som barnen sedan kan leka med när de blir lite äldre.

kaka_vasakronan-0284_gbgt-1400x933

Svensk arkitektur och formgivning

Om det är något som Skandinavien och Sverige blivit kända för är det definitivt den svenska arkitekturen och formgivningen. I Sverige hittar du till exempel den högsta skyskrapan i Skandinavien på 190 meter. Skyskrapan heter Turning Torso, finns i Malmö och designades av Santiago Calatrava. En av Sveriges största formgivare genom tiderna är Carl Malmsten, vars möbler går att hitta i Stockholms stadshus. Idag tillverkas Malmstens möbler i ett begränsat och exklusivt sortiment. De mest kända verken var fåtöljen Farmor, soffan Samsas och stolen Lilla Åland.

032wZW2wwZ5S

I den här artikeln kommer vi dela med oss av flera av de mest kända svenska byggnaderna, möblerna och inredningsdetaljerna och vilka som ligger bakom dessa fantastiska verk. Vi kommer skriva om både äldre svenska verk och nyare svenska verk. Svensk arkitektur har blivit influerad och inspirerad av utländska arkitekter, från Europa och USA. Den gustavianska stilen härstammar från neoklassicismen och Karl Johan-stilen härstammar från empir. 1920 fick Sverige sin egen stilriktiga nordiska klassicism, även kallad funktionalismen, funkis, modernismen och Swedish modern.

Svensk funktionalism

Funktionalismen inom arkitektur startade inte förrän på 30-talet i Sverige och fick sitt stora genombrott under Stockholmsutställningen 1930. Villaområdet Södra Ängby som finns i Bromma har blivit utsett till det största välbevarade funktionalistiska villaområdet i Europa. Funktionalismen kom att bli den dominanta ideologin och likt den danska funktionella traditionen, började byggnadsmaterial tillverkas från naturmaterial. Efter andra världskrigets slut spred sig den funktionalistiska byggnadsstilen i Europa och kom att symbolisera demokrati. En annan byggnadsstil var brutalismen, där Markuskyrkan i Björkhagen och Landsarkivet i Lund är värda att nämnas.

Svensk arkitektur under postmodernismen

I postmoderna Sverige, under 60- och 70-talen, blev modernismen och funktionalismen hårt kritiserad. Den postmodernistiska rörelsen präglades av eklekticism, där vissa element var klassiska. Postmodernismen innebar att utformningen var viktigt och kända karaktärer är Ralph Erskine och Gert Wingårdh. Gert Wingårdh använde nya stilar och brukade inkludera minimalistiska, ekologiska, expressionistiska, högteknologiska och neofunktionalistiska stilar. Under 80-talet började slutna kvartersstäder och kontor ovanför tågspåren byggas och de flesta svenska städer började få centralt placerade höghus. Multianläggningar kom att bli mer populära, där hotell, konferens och bostäder kunde hittas i samma anläggning.

Svensk formgivning

Svensk formgivning har alltid varit väldigt minimalistisk och stram och använder därför oftast naturmaterial för att skapa en enkelhet kring verket. Sveriges äldsta produktdesignföretag, A&E Design , grundades år 1969 av Hans Ehrich och Tom Ahlström och är mest känt för sina handikappanpassade föremål.

blog

Kända svenska formgivare är bland annat glasdesigner Simon Gate, industridesigner Sigvard Bernadotte, textildesigner Elsa Gullberg, möbeldesigner Yngve Ekström, textildesigner Astrid Sampe och många fler. Vi nämnde i inledningen vår kända möbeldesigner Carl Malmsten och här nedanför har vi delat med oss av mer information rörande denna man.

Möbeldesigner Yngve Ekström

En känd svensk formgivare är Yngve Ekström som tillsammans med sin bror Jerker under 40-talet började tillverka ESE-möbler. Företaget döptes senare om till Swedense. Trots sin talang var det först år 1956 som Ekström kom ut med sitt mest kända verk. År 1999 blev Ekströms stol Lamino utsedd av Sköna Hems läsare till århundradets möbel och 2006 tillverkades stolen i en kvarts miljon exemplar. Stolen är mest känd för sin bekvämlighet, funktion och charm och hittas idag i många svenska hem.