Möbler av kvalitet är lönsamt för din privatekonomi

Att köpa möbler kan vara en stor sak för många – inte minst ur ett ekonomiskt perspektiv. Den här artikeln förklarar varför du bör satsa på bra möbler istället för billiga, sämre inventarier.

Själva planeringen

Att planera ett möbelköp kan ta mycket tankekraft i anspråk, och först och främst bör du veta vilken typ av möbel du vill ha. Vill du sitta i en soffa, ligga i en divan eller kanske mysa uppkrupen i en fåtölj? Alla dessa typer av möbler finns i olika prisklasser och du bör därför kolla hos alla möbelhandlare i din närhet. Möbler kan inspekteras i möbelkataloger, direkt hos en återhandlare eller via internet. De flesta uppskattar att klämma på och provsitta en soffa innan de bestämmer sig för att slå till på den.

Att finansiera en möbel

Det är inte alla som har råd att köpa en möbel med hela förskottsbetalningen, och det brukar möbelhandlare vara medvetna om. Du kan till och med ansöka om ett privatlån för att kunna bekosta möbelköpet. Dyrare möbler går ofta att köpa på avbetalning, men då ska man vara medveten om att slutpriset blir högre eftersom du betalar dels uppläggningsavgift och dels ränta på varje delbetalning du åstadkommer. Man behöver inte alltid ta ett blancolån, är det en mycket dyr möbel kan man även i vissa fall ha möbeln som säkerhet för lånet. Möbler som inom en snar framtid kommer utgå ur det ordinarie sortimentet brukar ofta vara billigare än de tänkta ersättarna. Vill du göra ett kap på en möbel som du verkligen gillar kan det inte vara fel att vänta en period innan du slår till.

Varför lönar det sig att satsa på välbyggda möbler som varar länge?

Då vi lever i en tid där miljön och slit-och-släng-kulturen är hårt kritiserad så är det en stark faktor till varför du bör köpa möbler som varar länge. På så sätt slipper dessa renoveras jämt och ständigt samt rentav färdas till tippen. Med bra möbler så minskar påverkan på miljön kraftigt.

En annan faktor är att de per definition är skönare att både titta och befinna sig i eller på. Bra möbler är ofta ett resultat av fina hantverk där möbeltillverkaren lagt ner tid, engagemang och tankekraft åt att skapa en så god produkt som möjligt.

Du kan faktiskt i längden också spara in pengar genom att köpa bättre möbler än att ständigt behöva betala reparationskostnader för möbler av sämre duglighet.

Är du en person som är mån om din status i ditt umgänge kan det även premieras att du har finare möbler därhemma. Viktigt att komma ihåg är dock att du bör göra ditt val av möbler efter din magkänsla, och vad som känns rätt för dig. Om du går efter vad någon annan anser är risken överhängande att du kommer ångra dig! Det finns alltid en möjlighet att utnyttja ångerrätten, men för att få reda på de exakta villkoren bör du läsa köpavtalet och även prata med återförsäljaren. Du kan också sälja möbeln som du är missnöjd med på andrahandsmarknaden.