Skyltars olika utseenden

Det finns en mängd olika skyltar och läsningar att välja på då man vill förmedla information på olika fysiska platser. Förutom utseende på själva skylten är de olika material man kan välja på av betydelse. Olika skyltar har även olika utseenden beroende på vad informationen vill återspegla. En skylt för att varna om en eventuell risk ser ofta helt annorlunda ut än en skylt som informerar om exempelvis öppettider. Det är viktigt att man använder rätt sorts skylt för rätt ändamål. Idag finns alla möjligheter för att få en personligt anpassad produkt, och tittar man på skyltar hos skyltcentralen kan man samtidigt använda tjänsten för att skapa en egen skylt helt från grunden.

Material

Skyltar kan vara gjorda i de flesta material även om plast och metall är de vanligaste. Den som önskar en beständig men lättviktig skylt kan storma den i aluminium. Då blir resultatet en produkt som klarar mycket tuffa miljöer men samtidigt går lätt att montera. Detta passar alltifrån stolpmontering till uppsättning på fasad och i olika entréer. Vanliga former av aluminiumskyltar är vitmålad aluminium, borstad aluminium eller andra lackerade färger. Den som vill ha en lite mer lyxig känsla kan använda mässing, vilket ofta ger ett mycket klassiskt uttryck. Dessa passar extra bra som dörrsklytar och går att måttbeställa både med gravyr och digitalt tryck. Men den billigaste och enklaste lösningen för de flesta ändamål är nog att använda plast. Då får man mycket för pengarna och en skylt som passar även de mindre områdena, som märkning av olika installationer, reklam och allehanda information runt om i en byggnad. För den som vill ha en genomskinlig skylt finns alternativ som plexiglas, vilket ger en hållbar glasliknande känsla.

Varningsskyltar

Under den här kategorin finns en mängd olika varianter att välja mellan. En varningsskylt använder ofta starka färger som gul bakgrund med svart tydlig text. Det finns ofta standardiserade symboler som man bör använda då det gäller olika risker man önskar förebygga. Det här gäller naturligtvis trafikskyltar som använder en triangelformad skylt med röda kanter. En varningsskylt ska vara lätt att förstå och gärna inte kräva någon förklaring vad den gäller. Man gör klokt i att använda material som är väderbeständiga såsom plast eller metall. När det kommer till varningsskyltar är det extra viktigt att dessa är monterade så pass ordentligt att de inte enkelt kan tas ned utan att det är meningen. Ofta fyller de en viktig funktion och kan innebära fara om de plötsligt försvunnit. Nödutgångsskyltar och utrymningsskyltar bör alltså vara fastmonterade direkt på väggen eller på ett annat gediget vis.

Värt att tänka på

Det är bara fantasin som sätter gränser på vad för slags skyltar som går att göra. Den som själv är delaktig i produktionen kan påverka slutresultatet väldigt mycket. Val av typsnitt är ett av de större valen då det kommer till skylttillverkning. Har man ingen kunskap eller krav bör man välja ett så vanligt och läsbart typsnitt som möjligt. Det är också viktigt att man använder tillräckligt med konstraster och exempelvis inte skriver med mörk text mot mörk bakgrund.