Om det är något som Skandinavien och Sverige blivit kända för är det definitivt den svenska arkitekturen och formgivningen. I Sverige hittar du till exempel den högsta skyskrapan i Skandinavien på 190 meter. Skyskrapan heter Turning Torso, finns i Malmö och designades av Santiago Calatrava. En av Sveriges största formgivare genom tiderna är Carl Malmsten, vars möbler går att hitta i Stockholms stadshus. Idag tillverkas Malmstens möbler i ett begränsat och exklusivt sortiment. De mest kända verken var fåtöljen Farmor, soffan Samsas och stolen Lilla Åland.
I den här artikeln kommer vi dela med oss av flera av de mest kända svenska byggnaderna, möblerna och inredningsdetaljerna och vilka som ligger bakom dessa fantastiska verk. Vi kommer skriva om både äldre svenska verk och nyare svenska verk. Svensk arkitektur har blivit influerad och inspirerad av utländska arkitekter, från Europa och USA. Den gustavianska stilen härstammar från neoklassicismen och Karl Johan-stilen härstammar från empir. 1920 fick Sverige sin egen stilriktiga nordiska klassicism, även kallad funktionalismen, funkis, modernismen och Swedish modern.
Svensk funktionalism
Funktionalismen inom arkitektur startade inte förrän på 30-talet i Sverige och fick sitt stora genombrott under Stockholmsutställningen 1930. Villaområdet Södra Ängby som finns i Bromma har blivit utsett till det största välbevarade funktionalistiska villaområdet i Europa. Funktionalismen kom att bli den dominanta ideologin och likt den danska funktionella traditionen, började byggnadsmaterial tillverkas från naturmaterial. Efter andra världskrigets slut spred sig den funktionalistiska byggnadsstilen i Europa och kom att symbolisera demokrati. En annan byggnadsstil var brutalismen, där Markuskyrkan i Björkhagen och Landsarkivet i Lund är värda att nämnas.
Svensk arkitektur under postmodernismen
I postmoderna Sverige, under 60- och 70-talen, blev modernismen och funktionalismen hårt kritiserad. Den postmodernistiska rörelsen präglades av eklekticism, där vissa element var klassiska. Postmodernismen innebar att utformningen var viktigt och kända karaktärer är Ralph Erskine och Gert Wingårdh. Gert Wingårdh använde nya stilar och brukade inkludera minimalistiska, ekologiska, expressionistiska, högteknologiska och neofunktionalistiska stilar. Under 80-talet började slutna kvartersstäder och kontor ovanför tågspåren byggas och de flesta svenska städer började få centralt placerade höghus. Multianläggningar kom att bli mer populära, där hotell, konferens och bostäder kunde hittas i samma anläggning.
Svensk formgivning
Svensk formgivning har alltid varit väldigt minimalistisk och stram och använder därför oftast naturmaterial för att skapa en enkelhet kring verket. Sveriges äldsta produktdesignföretag, A&E Design , grundades år 1969 av Hans Ehrich och Tom Ahlström och är mest känt för sina handikappanpassade föremål.
Kända svenska formgivare är bland annat glasdesigner Simon Gate, industridesigner Sigvard Bernadotte, textildesigner Elsa Gullberg, möbeldesigner Yngve Ekström, textildesigner Astrid Sampe och många fler. Vi nämnde i inledningen vår kända möbeldesigner Carl Malmsten och här nedanför har vi delat med oss av mer information rörande denna man.
Möbeldesigner Yngve Ekström
En känd svensk formgivare är Yngve Ekström som tillsammans med sin bror Jerker under 40-talet började tillverka ESE-möbler. Företaget döptes senare om till Swedense. Trots sin talang var det först år 1956 som Ekström kom ut med sitt mest kända verk. År 1999 blev Ekströms stol Lamino utsedd av Sköna Hems läsare till århundradets möbel och 2006 tillverkades stolen i en kvarts miljon exemplar. Stolen är mest känd för sin bekvämlighet, funktion och charm och hittas idag i många svenska hem.