Tips för en härlig uteplats

Svenskar fullkomligt älskar den varma delen av året och njuter av att vara utomhus så mycket som möjligt. Uterum har idag blivit en viktig del av hemmet och för att till exempel få maximal glädje av en uteplats kan denna enkelt förvandlas till ett uterum. Det gör du genom att göra en inramning av uteplatsen med exempelvis en segelduk eller pergola i taket, vackra böljande gardiner och vikskärmar. Med en staketvägg eller en vacker spaljé fixar man lätt både vindskydd och insynsskydd. För att få den där riktigt härliga, trivsamma känslan behöver man ett fint golv – gärna med vackra klinkers eller med en matta.

Belysningen är en viktig del av uterummet för att skapa rätt stämning. Det finns många olika typer av lampor att välja mellan och det är fritt att mixa och matcha enligt egen stil och smak. För utelampor finns idag allt från infällda led-spots i golvet, ljusslingor och olika designlampor såsom taklampor, golvlampor och bordslampor. Tänk på att många av de nya utebelysningarna avger även värme när det blir lite kyligare. Utelämna inte de klassiska levande ljusen och dekorativa lyktorna, dessa är oslagbara för att skapa en härlig atmosfär när mörkret faller på. Ett annat tips för att verkligen förhöja stämningen är upplysta buskar och träd i trädgården, särskilt vid julen.

Vi svenskar älskar att grilla – och vad vore ett uterum utan en grill? De som har ett uterum på egen tomt, som exempelvis villa eller radhus, kan grilla när som helst under året även om det råder eldningsförbud. Det enda man behöver tänka på är vilken typ av grill som passar bäst för området man bor i samt om man vill grilla med kol eller gasolgrill. Kolgrillen är definitivt en klassiker för traditionellt grillande i trädgården men många föredrar en gasolgrill för uterummet. För att hitta prisvärdiga kvalitetsgrillar har https://bluegaz.se ett bra sortiment av både moderna klotgrillar samt gasolgrillar av god kvalitet. Med en gasolvärmare förvandlas ett uterum enkelt till ett mysigt och varmt rum när det är kallt ute. Förutom att de ger värme till ett kyligt uterum har värmaren ett trivsamt sken.

Att inreda ett uterum skiljer sig inte så mycket från att inreda ett rum inomhus. Låt inspiration och personlighet flöda fritt vid val av utemöbler. Självklart är en tilltalande färg och design viktig men också att möblerna har den funktion som önskas. Blanda gärna nytt med gammalt och tänk på att placera möblera i flera nivåer för att ge mer av en rumskänsla även om det är utomhus. Man kan gärna möblera uterummet med en bokhylla, en skänk eller sideboard och några tavlor. Valet av olika möbler kan dessutom bero på olika behov såsom ett rustikt matbord som kan förlängas när många vänner bjudits in för midsommarfirande eller en bekväm reclinerfåtölj för läsning och vila.

Filtar, plädar och kuddar har många viktiga funktioner i uterummet. De behövs för bekvämligheten och för att svepa sig med när det blir kyligt. Med dessa mjuka detaljer kan man leka fritt med färger och mönster vilket gör ett enormt upplyft för både design och mysfaktorn. Andra viktiga mjuka detaljer är dynor och mattor men tänk på att satsa på material som klarar det mesta av vad det svenska sommarvädret kan överraska med. Idag finns det ganska gott om både dynor och kuddar som är tillverkade i regntåligt material.